DE CITIT 30 DE SECUNDE |

Ce este preavizul?

Preavizul este o plasă de siguranță atât pentru angajat cât și pentru angajator.

Această perioadă de timp este necesară pentru a diminua daunele și riscurile produse de concediere sau demisionare, pentru ambele părți implicate.
 
Angajatului i se acorda prin preaviz timpul necesar găsirii unui nou loc de muncă, iar angajatorului timpul de a-l înlocui. 
 
Este important de menționat faptul că preavizul se aplică după încheierea perioadei de probă, care este în general de 90 de zile și în timpul căreia atât angajatul cât și angajatorul pot renunța unul la celălalt.
 
În general, pentru funcțiile de execuție, preavizul durează 21 de zile lucrătoare, iar pentru funcțiile de conducere, preavizul durează 45 de zile lucrătoare. Legal, acestă se aplică atât în cazul unei demisii, cât și a unei concedieri.
 
În timpul preavizului, contractul de muncă își produce efectele exact ca până la intrarea în preaviz. 
 
Dacă acesta este întrerupt de suspendarea contractului de muncă (din incapacitate temporară de muncă) sau de concedii medicale, termenul de preaviz se va prelungi corespunzător, pana la îndeplinirea perioadei legale. 
 
În cazul in care intri în concediului de odihnă, preavizul nu se prelungește, iar dacă la intrarea în preaviz mai ai rămase zile de concediu de odihnă neefectuate, acestea vor fi compensate în bani la lichidarea salarială. 
 
Exista posibilitatea ca între angajator și angajat sa se ajungă la o înțelegere de scurtare a preavizului, cu acordul ambelor părți. Contractul de muncă încetează la expirarea termenului stabilit de comun acord. 
 
În unele situații excepționale, se poate renunța la perioada de preaviz dacă angajatorul sau angajatul nu își îndeplinesc obligațiile asumate prin contractul individual de muncă. Aceste excepții sunt de obicei menționate în contractul de muncă și încadrate ca situații ce duc la desfacerea imediată a contractului de muncă. 
 
Ia în considerare ca, în cazul în care te răzgândești după ce ai depus cererea de demisie, mai poți renunța la preaviz și rămâne angajat doar cu acordul angajatorului.